borstkolven tips & trics

Afkolven tips en trics!

Een goed begin is het halve werk! Lees daarom voordat je begint met afkolven goed de bijgeleverde gebruiksaanwijzing door, bekijk eventueel de informatie video‚Äôs op onze website en lees de tips op deze afkolf informatie pagina! Zorg dat alles wat je nodig hebt tijdens een kolf sessie binnen handbereik ligt.

Probeer te ontspannen Makkelijker gezegd dan gedaan, maar het opwekken van het zogenaamde toeschietreflex en het afkolven van melk gaat  een stuk beter als je ontspannen bent.

Een aantal dingen kun je voorbereiden: Zorg voor een warme kamer, zet een pot (kruiden)thee, zorg voor een gezonde, lekkere snack, zet je favoriete tv serie op en you're good to go! 

Je kunt eventueel gebruik maken van een kolfbeha, dan heb je je handen vrij tijdens het kolven en kun je bijvoorbeeld een boek lezen, e- mailen, whatsappen, eten en ga zo maar door :-)

Is dit even geen optie, geen zorgen! Het helpt vaak al om een paar keer diep in en uit te ademen en aan je baby te denken. Je kunt ook naar een foto van je baby kijken of aan een kledingstuk van je baby ruiken. Wat ook heel goed helpt is een aantal minuten voordat je gaat kolven warme kompressen op je borsten leggen, dit bevordert de toeschietreflex en de melkstroom! Borstmassage helpt ook goed voor de doorbloeding van de borst en het laten stromen van de melk, het werkt ook voordelig op de melkproductie, er zijn over dit onderwerp vele tutorials te vinden op sites zoals Youtube en je kunt uiteraard voor tips terecht bij een Lactatiekundige.

Je zult er misschien even aan moeten wennen dat je opeens melk moet gaan produceren met een apparaat, net zoals je waarschijnlijk moest wennen en oefenen met goed aanleggen en borstvoeden van je baby. Dat je even moet oefenen is dus helemaal niet gek! Zorg in ieder geval op het begin dat je de tips op deze pagina of die van je Lactatiekundige zo veel mogelijk naleeft dan heb je al een voorsprong! Je zult dan snel genoeg merken dat je er niet echt meer over hoeft na te denken.

Zorg voor een zo rustig mogelijke omgeving tijdens het kolven Vaak gaat het afkolven een stuk beter in privacy, zorg er dus voor dat je op deze momenten niet/ zo min mogelijk gestoord wordt.  Als je buitenshuis moet afkolven (bijvoorbeeld op je werk) vraag dan om een ruimte die je kunt afsluiten.
 

Kies een borstkolf die bij jouw leefstijl past Kolf je incidenteel bijvoorbeeld als je plant om een avondje weg te gaan? Dan heb je meestal aan een handkolf (Ameda, Lansinoh of Nuby) of een enkelzijdige elektronische borstkolf (Ameda Huur, Spectra of Nuby) genoeg. Combineer je borstvoeding met afkolven, kolf je alleen af of ga je afkolven op je werk dan adviseren we een dubbelzijdige elektrische kolf (Ameda, Bistos, Spectra 9 Plus  en Lansinoh). Hiermee halveer je de afkolf tijd omdat je beide borsten tegelijk afkolft wat ook meteen een positief effect heeft op de toeschietreflex en de melkstroom. Kijk ook eens of je wellicht een vergoeding van de verzekering krijgt voor het kopen of huren van een electrische borstkolf.


Hoe vaak per dag kolven als je borstvoeden en kolven combineert? 
Wanneer je voornamelijk de borst geeft maar bijvoorbeeld wilt afkolven om melk te bewaren voor je baby is het een aanrader om in de ochtend af te kolven, de meeste vrouwen hebben de hoogste melkproductie in de ochtend!

Verder kun je afkolven tussen borstvoedingen door, wacht hiermee ongeveer 30 tot 60 minuten tot na de voeding of tot minimaal een uur voordat je weer gaat voeden. Op deze manier hou je voldoende melk over voor het volgende voedingsmoment!

Als je baby meteen wil drinken nadat je hebt afgekolfd is dit geen probleem! Veel baby's zijn geduldig en blijven gewoon wat langer aan de borst om zo de benodigde voeding binnen te krijgen

Als je alleen afkolft en je baby niet aan de borst drinkt Als je afkolft voor je baby die niet aan de borst drinkt kun je op het begin het beste inplannen om zo een 8 tot 10 keer per dag te gaan kolven. Een volledige melkproductie ligt tussen de 750 en 1.035 ml per dag. Je kunt het ook zo uitrekenen: 120 a 150 cc per kilo lichaamsgewicht : het aantal voedingen per 24 uur = 1 volledige voeding. Zodra je de volle melkproductie hebt bereikt kun je in de meeste gevallen je melkproductie op peil houden door 6 tot 7 keer per dag te kolven.

Als je afkolft tijdens werktijd Op je werk kolf je meestal op de tijden dat je baby normaal gesproken de borst zou krijgen. De meeste vrouwen kolven op hun werk 2 tot 3 keer, wanneer het niet lukt om voldoende melk af te kolven kun je beter 3 keer wat korter afkolven dan 2 keer heel lang. Het is aanbevolen om een dubbelzijdige elektronische borstkolf te gebruiken omdat dit de afkolf tijd zo ongeveer halveert en dubbel afkolven een positief effect heeft op de toeschietreflex.


Hoe lang duurt een gemiddelde kolf sessie? 
Neem je tijd voor een kolfsessie maar maak het niet te langdradig. Je kunt een gemiddelde tijd van 15-20 minuten (per borst) aanhouden. Heb je een keer een hele goede melkstroom, dan kun je best een paar minuten langer door kolven! Wanneer je melkstroom een keer niet zo lekker op gang komt kun je beter wat korter kolven en dan een keertje extra op een dag. Je boekt veel winst door te kiezen voor een dubbelzijdige borstkolf, hierdoor halveer je niet alleen je afkolf tijd maar stimuleer ook je toeschietreflex en melkstroom!

 

Het bewaren van moedermelk

 

- Moedermelk kun je bewaren in onze handige moedermelkzakjes of bewaarflesjes. 
- Als je de melk in de koelkast bewaart zet de flesjes dan achter in de koelkast
- Koel de moedermelk zo snel mogelijk
- Als je de melk in de vriezer bewaart label de moedermelkzakjes of flesjes dan met de afkolfdatum
- Vries de melk binnen 24 uur in
- Verdeel de melk in niet al te grote porties van 50-120 ml, dit om te voorkomen dat je snel te veel melk opwarmt
- Als je moedermelk vervoert doe dit dan gekoeld, bijvoorbeeld in een van onze kolftassen met koelelementen of onze kleinere koeltasjes 

Lukt het borstvoeden/ afkolven niet naar je zin? De tips op deze pagina zijn een leidraad, iedere vrouw en iedere situatie is verschillend. Kom je er echt niet uit dan doe je er verstandig aan om contact op te nemen met een Lactatiekundige bij jouw in de buurt, zij kan je assisteren bij alle vragen over borstvoeding en het afkolven van melk.

Onderstaand een overzicht van lactatiekundigen en borstvoedingsbijeenkomsten in Amsterdam en omstreken;

!

Overzicht bijeenkomsten borstvoedende moeders Amsterdam/Amstelland

Hier kun je terecht met vragen over borstvoeding.

Bijeenkomsten zijn meestal gratis! 

Overzicht Lactatiekundigen Amsterdam/ Amstelland

Op dit overzicht staan vrij gevestigde lactatiekundigen in Amsterdam/ Amstelveen.

Zij werken door heel Amsterdam en hanteren daarbij hun eigen tarieven en voorwaarden.

Informatie bijeenkomsten borstvoeding in Amsterdam/ Amstelland

Op dit overzicht staan de informatiebijeenkomsten over borstvoeding in Amsterdam en Amstelveen.

De kosten van deze bijeenkomsten kunnen verschillen.